کابل کشی شبکه ساخت یافته

در حقیقت به زیرساخت‌های کابل کشی که به جهت ارتباط میان تجهیزات و اجزای شبکه در محیط یک فضای خاص یا یک ساختمان انجام می‌شود کابل کشی شبکه ساختار یافته می گویند . در کل کابل کشی ساختار یافته مجموعه ‌ای کامل از روش‌ ها و اصول استاندارد ها است که خود این مجموعه به زیر مجموعه‌های دیگر تقسیم می‌شود . در حقیقت در اینجا منظور از زیر مجموعه بلوک‌ های قابل کنترلی است که تجهیزات هر شبکه در یک بلوک مستقل نسبت به سایر تجهیزات در سایر بلوک‌ها مدیریت و نگهداری می‌شود .
در تعریفی دیگر کابل کشی ساخت یافته یعنی پیروی کردن از استانداردهای سیم کشی.
 

اجزای سیستم کابل کشی شبکه ساختار یافته

کابل کشی ساختار یافته در اصل به پنج قسمت اصلی تقسیم می‌شود که هر یک از این قسمت‌ ها ویژگی ‌ها و استاندارد های جداگانه‌ ای دارند که این قسمت‌ها عبارتند از :
نقطه علامت گذاری:  Demarcation point 
در واقع منظور از نقطه علامت گذاری محلی است که در نزدیکی ساختمان ، کابل کشی شرکت مخابراتی به اتمام رسیده و کابل کشی‌های ارتباطی در داخل ساختمان آغاز می‌شود . در حقیقت در این مکان تجهیزاتی نصب می‌شود که این امکان را فراهم می‌کند تا شبکه ایجاد شده در داخل ساختمان با شرکت مخابرات ارتباط داشته باشد که این ارتباط از طریق خطوط اجاره‌ای ، خطوط تلفن یا … امکان‌ پذیر است .
اتاق ارتباطات یا تجهیزات :   Equipment or Telecommunication Room 
به اتاق‌هایی که محل قرارگیری تجهیزات اصلی شبکه و مخابراتی هستند اتاق ارتباطات و تجهیزات می‌گویند و همچنین اتصالات اصلی در شبکه در این اتاق صورت می‌گیرد . به این اتاق علاوه بر اتاق تجهیزات و ارتباطات اتاق MC نیز گفته می‌شود .

کابل کشی عمومی ( Vertical Cabling )

در هر طبقه‌ای از ساختمان به یک اتاقی نیاز است که تمامی تجهیزات اصلی شبکه ها مانند سوئیچ‌ها و … در آن اتاق قرار بگیرد همچنین تمام کابل‌های کشیده شده در ساختمان به این اتاق ختم شود .
این اتاق با نام Equipment Room نیز شناخته می‌شود که پس از اتاق تجهیزات یا ارتباطات مهمترین محل در کابل کشی ساختمان می‌باشد . اکنون جهت ایجاد کردن ارتباط میان این اتاق‌ها و اتصالات آن به اتاق تجهیزات یا ارتباطات باید کابل‌کشی‌ ها صورت بگیرد و با توجه به اینکه این اتاق ها در طبقات مختلفی قرار دارد کابل‌ ها باید به صورت عمودی  کشیده شود که این نوع کابل کشی ، با نام کابل کشی عمودی شناخته می‌شود .

کابل کشی افقی ( Horizontal Cabling )

به طور کلی منظور از کابل کشی افقی در شبکه ساختار یافته انجام دادن کابل کشی بین تجهیزات در داخل اتاق تجهیزات و پریزهای شبکه موجود در اتاق‌های کاربران میباشد . این نوع از کابل کشی‌ها از طریق ترانک ، داکت‌ ها ، مسیرهایی که بر روی دیوار وجود دارند و همچنین گاهی از مسیر هایی که درداخل کف‌های کاذب یا سقف‌های کاذب ساختمان وجود دارد عبور می‌کنند .

محیط کاری Work Area

در حقیقت محیط کاری به اتاقی گفته می‌شود که تمامی تجهیزات کاربران پایانی در این محوطه قرار می‌گیرد . در اینجا منظور از کاربران پایانی همان کاربران شبکه است که از طریق وسایل مختلفی مانند کامپیوتر ، لپ تاپ ، تلفن ، پرینتر و … با شبکه ارتباط برقرار می‌کند ، در تعریفی دیگر این اتاق محل انجام اتصال میان وسایل کاربران  با پریزهای شبکه می‌باشد .

نکاتی مهم در کابل کشی شبکه ساختار یافته

برای تصمیم گیری و نقشه‌ کشی برای  کابل کشی ساختار یافته یا (Structured Cabling  ) باید به نکات زیر دقت بفرمایید . 
1. شبکه‌ها به هیچ عنوان ساده ‌تر یا کوچکتر نمی‌شوند .
2. باید برای  Data و voice یک سیستم کابل کشی جدا طراحی بفرمایید . 
3. سعی کنید بیشتر از نیازهای فعلی پریز نصب کنید زیرا  شما خیلی زود به پریزهای بیشتری نیاز پیدا خواهید کرد .
4. باید به این موضوع توجه داشته باشید که قیمت بالا دلیل بر کیفیت کار نیست و باید بر اساس اعتبار شرکت سازنده انتخاب خود را داشته باشید .
5. درباره هزینه‌های نصب هرگز خساست نداشته باشید زیرا اگر بهترین کابل را هم تهیه کرده باشید با نصبی اشتباه ، کیفیت مطلوب را نخواهد داشت .
6. سعی کنید از استانداردهای کابل کشی ساختار یافته استفاده کنید و کار را بر اساس استاندارد های خودتان پیش نبرید به طور مثال اگر یک استاندارد نوع رسانه انتقال را فیبر نوری تشخیص داد حتماً باید از همان استاندارد استفاده کنید .
نکات مهمی که در محیط‌های اداری باید در کابل کشی شبکه ساختار یافته رعایت کنید :
به طور کل در یک محیط اداری با کابل کشی شبکه ساختار یافته رعایت برخی از موارد واجب است از جمله : 
  • به جای اتصال مستقیم از پریزها استفاده کنید .
  • بیش از نیازهای فعلی پریز برق در نظر بگیرید .
  • برای مدیریت کابل‌ها از داکت‌ها استفاده شود .
  • در قسمت‌هایی که کابل شبکه و برق در کنار یکدیگر قرار می‌گیرند بهتر است از داکت‌های ویژه‌ای که دو مسیره هستند استفاده شود .
  • ازRack  برای محافظت از سوئیچ‌ها استفاده شود .
  • قطعات را با توجه به نیاز خود انتخاب کنید نه با توجه به قیمت آن .
  •  برای شماره گذاری کابل‌ها سعی کنید از شماره‌های ویژه که برای کابل شبکه هستند استفاده کنید .

اهمیت کابل کشی ساختار یافته

با توجه به تحقیقات این نوع کابل کشی کمتر از ۱۰ درصد کل هزینه‌های زیر بنای شبکه است . طول عمر این نوع کابل کشی بیشتر از ۶۰ سال است و بیشتر از ۷۰ درصد مشکلات مربوط به شبکه ، به دلیل کابل‌ کشی‌ های ضعیف است اما کابل کشی ساختار یافته این مشکل را نیز حل کرده است .
دلایل عمده‌ای که داشتن یک سیستم کابل کشی ساختار یافته واجب میکند : 
  • در این نوع کابل کشی جابجایی ، تغییرات و اضافه کردن در شبکه به راحتی صورت می‌گیرد و این برای سازمان ‌هایی که مداوم در حال جابجایی هستند بسیار اهمیت دارد .
  • در کابل کشی ساختار یافته رفع عیب بسیار ساده ‌تر شده و در مدیریت کابل‌ها موثر است .
  • در این سیستم اشکال هر قسمت مخصوص به بخش خود بوده و از سایر قسمت‌ها جداست در نتیجه بدون وجود کابل کشی ساختار یافته عیب یابی شبکه بسیار مشکل و پرهزینه ‌تر است .
  • کابل کشی ساختار یافته امکان مدیریت سیستم و مستندسازی را برای شما فراهم می‌کند .
  • تعویض و یا ارتقای کابل کشی در ساختمان به راحتی قابل انجام نیست در واقع کابل کشی یک سرمایه ‌گذاری طولانی مدت است که باید بتواند به چندین نسل بعد هم به سخت‌افزار و نرم‌افزارها سرویس بدهد به همین دلیل استفاده از کابل کشی ساختار یافته به دلیل اینکه بر طبق استانداردها طراحی می‌شود بسیار مناسب ‌تر است .

مزایای استفاده از کابل کشی ساختار یافته

در یک سیستم کابل کشی ساختار یافته با توجه به اینکه استانداردها در اجرای کابل کشی بر طبق روش‌ها و اصول تعیین شده از طرف سازمان‌های استاندارد سازی شبکه انجام می‌گیرد دیگر نیازی به تغییر دادن در ساختار کابل کشی نیست با توجه به همین موضوع این استاندارد ها باعث می‌شوند تا سیستم شما در طی مدت زمان طولانی پایداری بیشتری داشته باشد .
چون در این ساختار تعیین کننده روش‌ها و اصول کار استانداردها می‌باشد ، هیچگونه ناسازگاری در این سیستم دیده  نمیشود و این به این معنی است که شبکه می تواند چه از تجهیزات سخت‌ افزاری چه نرم‌ افزاری سیستم به خوبی حمایت کند و بدون داشتن کوچک‌ ترین مشکلی به کار خود ادامه دهد .
همانطور که در بالاتر نیز به آن اشاره شد تغییر یا جابجایی در کابل کشی ساختار یافته بسیار ساده است بنابر این در ابتدای طراحی و راه‌اندازی این شبکه هرگونه جابجایی را پیش بینی می‌کنند و این امکان را به شما می‌دهند که تغییراتی را ، در آینده بر روی آن فراهم کنید .
چون ساختار این شبکه به صورت کاملاً اصولی و منظم انجام شده است کشف خطا و عیب یابی در آن بسیار ساده خواهد بود و برای رفع عیب تنها به بررسی ‌های ساده نیاز است .
و اما مهم‌ترین  دلیلی که استفاده از کابل کشی ساختار یافته را بر شما واجب می‌کند این است که این نوع از کابل کشی کاربرد هایی که در آینده نزدیک نیزممکن است به آن احتیاج داشته باشید نیز پشتیبانی می‌کند مانند کاربردهای ویدیو کنفرانس‌ها ، چند رسانه‌ای و…
همانطور که در بالاتر نیز به این موضوع اشاره شد کابل کشی ساختمان سرمایه‌ گذاری طولانی مدت است و باید تا چندین نسل آینده ، سیستم‌های سخت ‌افزاری و نرم ‌افزاری را پوشش دهد به همین دلیل بهتر است از کابل کشی شبکه ساختار یافته  که بر طبق اصول و استانداردها طراحی می‌شود استفاده کنید .
برای تهیه تجهیزات مورد نظر به نیازهای خود توجه داشته باشید نه به قیمت آن اما سعی کنید برای هزینه‌های نصب هرگز خساست به خرج ندهید زیرا حتی اگر شما بهترین و با کیفیت‌ ترین کابل‌ها را نیز داشته باشید اما کیفیت نصب شما پایین باشد نتیجه دلخواه را نخواهید گرفت .
شما می‌توانید برای کسب اطلاعات بیشتر در این باره با مشاوران با تجربه و متخصص ما تماس حاصل فرمایید تا شما را در این مسیر راهنمایی کنند و اطلاعات مورد نیاز را در اختیار شما قرار دهند .
اطلاعات تماس با ما
تلفن : 02191010136
موبایل : 09125433420 
آدرس : تهران ، خیابان ولیعصر، نرسیده به میدان ولیعصر، مجتمع نور، طبقه سوم تجاری، واحد ۱۱۱۱۰

 

تمامی حقوق مادی و معنوی این وب سایت متعلق به شرکت گسترش انفورماتیک پارس فیبر می باشد .
طراحی سایت : ایران طراح